Sistemul de tokeni reprezintă o modalitate în care elevii câștigă întăritori (ex. ștampile, puncte, buline etc) ca o consecinţă imediată pentru anumite comportamente; elevii acumulează tokeni și îi schimbă cu obiecte sau activităţi preferate (ex. tabletă/calculator, bani, jocuri etc).
Sistemul de tokeni este un sistem de modificare a comportamentului, care include trei elemente majore:
Paşii necesari pentru proiectarea și pregătirea implementării unui sistem de tokeni sunt următorii:
Sistemul va include și o procedură privind costul răspunsului. Ce este de făcut în cazul în care un elev testează sistemul și încearcă să trișeze? Cea mai bună abordare este să spuneţi ceva neutru (ex.: “este alegerea ta”) și apoi să plecaţi evitând orice ceartă sau dezbatere. Majoritatea elevilor pot și ar trebui să participe la selectarea recompenselor, la selectarea regulilor sistemului, la stabilirea preţului fiecărei recompense și să aibă responsabilităţi generale în aplicarea sistemului. Când elevii sunt implicati și sunt evidenţiate responsabilităţile lor în sistemul de tokeni, atunci tendinţa de a testa sistemul, se reduce.
Folosirea sistemului de tokeni în clasele școlilor de masă și-a dovedit eficiența într-o măsura foarte mare, elevii fiind mult mai implicați și cooperanți cu cadrul didactic.
Andra Tabără, Psihoterapeut, Analist comportamental